NEDEN OSGB’DEN HİZMET ALINMALI
NEDEN OSGB’DEN HİZMET ALINMALI
Tehlike sınıflarına göre bazı işyerlerinin iş güvenliği hizmeti alma zorunluluğu vardır. Bu hizmet kapsamı içerisinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli hizmet alımı vardır. İşyerleri isterse eğer bu personelleri kendi bünyesinde sigortalı göstererek çalıştırabilir ya da ‘Ortak sağlık güvenlik birimi’ firmaları tarafından bu hizmetleri satın alabilirler.
İşyerleri kendi bünyesinde çalıştıracağı her iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi veya diğer sağlık personelleri için; sigorta, gelir vergisi, ihbar ve kıdem tazminatları, yıllık izin vb. gibi maliyetlerle yüzleşecektir.
İşyerleri ‘Ortak sağlık güvenlik birimi’ tarafından alacağı iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi veya diğer sağlık personelleri için aylık ödeyeceği ücret dışında hiçbir özlük sorumluluktan mesul değildir.
İşyerleri bünyesinde çalıştırdığı İSG Profesyonellerinin kullanacağı yıllık izinlerinde iş güvenliği hizmetlerinden mahrum kalırlar fakat OSGB’den alacağı bu hizmet için yeni dışa görevlendirmeyle kesintisiz hizmet alır.
İşyerleri OSGB’den hizmet aldığında o iş yerinin tehlikesine göre konusunda uzman İSG Profesyonelleri tarafından hizmet alabilir. Eğer bünyesinde çalıştıracaksa pek seçeneği görünmüyor.
İşyerlerine OSGB tarafından ekip halinde İSG profesyonelleri gönderilerek mesleki körlük dediğimiz olayın önüne geçilebilir. İşin sürdürülebilirliği her zaman OSGB tarafından sağlanmış olunur.
İşyerleri için oluşturulacak her doküman OSGB’ler tarafından arşivlenir.
Ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB): Kamu kurum ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ile Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi,
İş Güvenliği Uzmanı: Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı.
İşyeri Hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, işyeri hekimliği belgesine sahip hekimi.
Diğer Sağlık Personeli: İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olan kişiler ile Bakanlıkça verilen işyeri hemşireliği belgesine sahip kişileri.
İSG Profesyonelleri: İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personellerinin her biri.