İŞYERLERİNDE KURUL TOPLANTISININ ÖNEMİ

İŞYERLERİNDE KURUL TOPLANTISININ ÖNEMİ

– İşyerlerinde iş güvenliği kültürünün oluşmasının önemli nüanslarından biride kurul toplantıların yapılmasıdır. Her işyerinde kurul toplantı yapma zorunluluğu yok ama ister adına kurul toplantısı diyelim ister iş güvenliği toplantısı diyelim bence her işyerinde olmazsa olmazlardan biridir. Çünkü ekip ruhunun ortaya çıktığı en önemli basamaktır.

– İşyerlerinde, iş güvenliği hususundaki eksikliklerin giderilmesi için kuruldaki kişilerce görev dağılımı yapılır, sonrasında görevli kişilerce işin takibi yapılır. Eksikliklerin giderilip giderilmediği her toplantıda konuşulur ve gerekli aksiyonlar alınır. Otokontrol sağlanmış olunur.

– İşverenin veya vekilinin toplantıda olmasından dolayı giderilecek eksiklikler için daha çabuk aksiyon alınır.

– Olası iş kazası veya ramak kala olaylarının derinlemesine değerlendirilip bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirler hızlı şekilde alınır.

– Doğru alınacak kararlar çalışanların daha güvende çalışmasını sağlar.

– İşyeri için iç yönetmelik hazırlanır ve iş güvenliği konularındaki talimatlar ekip ruhu içerisinde hazırlanır.

KURUL OLUŞTURMA ZORUNLULUĞU

–  Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur.

ASIL İŞVEREN İLE ALT İŞVEREN İLİŞKİSİ BULUNAN İŞYERLERİNDE KURUL AŞAĞIDAKİ GİBİ OLUR

– Asıl işveren alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı elli ve daha fazla ise asıl işveren ve alt işveren ayrı ayrı kurul kurar. İş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi ve kurullarca alınan kararların uygulanması konusunda işbirliği ve koordinasyon asıl işverence sağlanır.

– Bir işyerinde sadece asıl işverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla ise bu durumda kurul asıl işverence kurulur. Kurul oluşturma yükümlülüğü bulunmayan alt işveren, kurul tarafından alınan kararların uygulanması ile ilgili olarak koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.

 – Alt işverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla, asıl işverenin çalışan sayısı ellinin altında ise işyerinde kurul alt işverence oluşturulur. Asıl işveren alt işverenin oluşturduğu kurula işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.

– Asıl işveren ve alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı ellinin altında ve toplam çalışan sayısı elliden fazla bulunduğu durumlarda ise koordinasyon asıl işverence yapılmak kaydıyla, asıl işveren ve alt işveren tarafından birlikte bir kurul oluşturulur. Kurulun oluşumunda iki işverenin ortak kararı ile atanır

KURUL AŞAĞIDA BELİRTİLEN KİŞİLERDEN OLUŞUR

İşveren veya işveren vekili,

– İş güvenliği uzmanı,

– İşyeri hekimi,

– İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi,

– Bulunması halinde sivil savunma uzmanı,

– Bulunması halinde formen, ustabaşı veya usta,

– Çalışan temsilcisi, işyerinde birden çok çalışan temsilcisi olması halinde baş temsilci.

*Kurulun başkanı işveren veya işveren vekili, kurulun sekreteri ise iş güvenliği uzmanıdır. İş güvenliği uzmanının tam zamanlı çalışma zorunluluğu olmayan işyerlerinde ise kurul sekretaryası; insan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi tarafından yürütülür.

İŞVEREN TARAFINDAN, KURUL ÜYELERİNE AŞAĞIDAKİ KONULARI KAPSAYAN EĞİTİMLERİN VERİLMESİ SAĞLANIR

 -Kurulun görev ve yetkileri,

– İş sağlığı ve güvenliği konularında ulusal mevzuat ve standartlar,

– Sıkça rastlanan iş kazaları ve tehlikeli vakaların nedenleri,

– İş hijyeninin temel ilkeleri,

–  İletişim teknikleri,

– Acil durum önlemleri,

– Meslek hastalıkları,

 – İşyerlerine ait özel riskler,

 – Risk değerlendirmesi.

 (2) Asıl işveren alt işveren ilişkilerinde ortak kurul oluşumunda eğitimden her iki işveren birlikte sorumludur

KURUL TOPLANTILARI AŞAĞIDAKİ SÜRELERDE YAPILIR

– Kurullar ayda en az bir kere toplanır. Ancak kurul, işyerinin tehlike sınıfını dikkate alarak, tehlikeli işyerlerinde bu sürenin iki ay, az tehlikeli işyerlerinde ise üç ay olarak belirlenmesine karar verebilir.