HİJYEN EĞİTİMİ NEDİR? KİMLERİ KAPSAR?
HİJYEN EĞİTİMİ NEDİR? KİMLERİ KAPSAR?
2013 yılında çıkan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında; hangi iş kolların hijyen eğitimi alacağı, bu eğitimi kimlerin vereceği, eğitimin veriliş şekli, eğitim konuları gibi unsurlar yasalaşmıştır.
Bu Yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur.
HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİNİN AMACI NEDİR?
Gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hâlinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
HİJYEN EĞİTİMİ HANGİ İŞ KOLLARINI KAPSAR?
- Gıda üretim ve perakende iş yerleri.
- İşletmelerde; yemek yapımı, servisi, çay-meşrubat servisi ile görevlendirilen personeller.
- İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.
- Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
- Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
- Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.
HİJYEN EĞİTİMİ İÇERİĞİNDE HANGİ KONULARDA EĞİTİM VERİLİR?
Eğitimlerin içerikleri, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva edecek şekilde komisyonca belirlenir. Detaylı olarak da aşağıdaki konulara değinilir;
- Kişisel hijyen
- Tuvalet temizliği
- Tuvalet kullanımı
- El yıkama
- El kurulama
- Maske kullanımı
- Bone kullanımı
- Önlük kullanımı
- Koruyucu giysi kullanımı
- Hastalıklardan korunma
- Hastalık kaynakları
- Hastalıkların bulaşma yolları
EĞİTİMLERİN VERİLİŞ ŞEKLİ NASILDIR?
Eğitimler, Genel Müdürlüğe bağlı öğretim kurumları tarafından verilir. İş yeri sahipleri ve işletenleri, komisyonca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bu eğitimleri çalışanlarına kendi imkânlarıyla da verebilir.
Genel Müdürlük, iş kollarının özelliğine göre komisyonca belirlenen eğitim içeriklerinin eğitim formatına uygun olarak ülke genelinde verilmesini sağlar. Eğitimler sekiz saatten az olamaz.
Genel Müdürlüğe bağlı öğretim kurumlarınca, katılımcılara eğitim sonunda e-yaygın sistemi üzerinde kurs bitirme belgesi verilir. Belgeler, kişi hizmet verdiği sürece geçerli kabul edilir.
Genel Müdürlük, eğitim ile ilgili yapacağı masrafları karşılamak üzere eğitime katılanlardan ücret talep edebilir. Kurslarda, uygulama yapılması gerekir ise uygulama sırasında kullanılabilecek şahsi malzemeler katılımcılar tarafından tedarik edilir.
HİJYEN EĞİTİMİ BELGESİ KAÇ YIL GEÇERLİDİR?
Hijyen eğitimi kişiye özel verilmektedir, bundan dolayı bitiş tarihi yoktur yani süresizdir, yenilenmesine de gerek yoktur.
Yönetmeliğe göre hijyen sertifikası bir kere alınır ve süresizdir.
İLKAN KALKAN
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI